7/12: 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΤΡΙΕΣ
Ενημέρωση από την Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος του «Έλενα Βενιζέλου»:

Το μωρό της δότριας θα πρέπει να είναι ΕΩΣ ΕΞΙ (6) ΜΗΝΩΝ και το γάλα να είναι αποθηκευμένο τους ΤΡΕΙΣ (3) τελευταίους μήνες στην κατάψυξη στους - 18 βαθμούς κελσίου.

Επίσης θα πρέπει να έχουν κάνει τις εξής αιματολογικές εξετάσεις:
ΗbsAg Anti-Hbc IgM
Anti-HIV ½ ELISA Anti-Hbc IgG
Anti-HCV (ΟΛΙΚΟ) Αντίσ. CMV IgM +IgG
Αnti- Hbc (OΛΙΚΟ) V. D. R. L.

******
Σήμερα το πρωί, Τετάρτη 6/12, τρία μέλη του Συλλόγου “Σπίτι Θηλασμού” επισκεφτήκαμε το παιδιατρικό νοσοκομείο Αγία Σοφία, όπου φιλοξενείται το βρέφος αγνώστων στοιχείων που βρέθηκε την Τρίτη 5/12 έξω από ένα σχολείο στο Μαρούσι. Το μωράκι είναι υγιέστατο. Μιλήσαμε με τις κοινωνικές λειτουργούς της Κοινωνικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, θέτοντας δύο θέματα:
1. τη δυνατότητα φροντίδας του νεογνού κατά τη διάρκεια παραμονής του στο νοσοκομείο, από εθελοντές
2. τη σίτιση του βρέφους με μητρικό γάλα από δότριες.

Σε ότι αφορά το πρώτο θέμα, μας εξήγησαν ότι το μωρό βρίσκεται σε κλειστή μονάδα (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) που δεν είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε, πέραν του προσωπικού του νοσοκομείου. Μας εξήγησαν ότι αυτό συμβαίνει για όλα τα παιδάκια στην περίπτωση που υπάρχει εισαγγελική εντολή και ότι μόνο με εισαγγελική απόφαση μπορεί κάποιος να επισκεφτεί το μωρό. Αυτό γίνεται για την προστασία των ίδιων των παιδιών.

Επισης, μετά από πληροφορία που είχαμε, ρωτήσαμε για τα υπόλοιπα τέσσερα εγκαταλελειμένα μωρά που επίσης είχαν φτάσει την Τρίτη, και μας διευκρίνησαν ότι αυτή η πληροφορία δεν έιναι αληθής. Ωστόσο, υπάρχουν παιδιά τα όποια νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στη μονάδα. Είναι μεγαλύτερης ηλικίας (το μεγαλύτερο 2 ετών), με προβλήματα υγείας, και οι γονείς τους αδυνατούν να τα περιθάλψουν/φροντίσουν εκτός νοσοκομειακής δομής.

Η πρόταση της κοινωνικής υπηρεσίας ήταν να καταθέσει το “Σπίτι Θηλασμού” αίτημα στη διοίκηση του νοσοκομείου για τη δημιουργία εθελοντικής ομάδας, με ονομαστική λίστα, που θα της επιτρέπεται να παρέχει φροντίδα σε μωρά και παιδιά που φιλοξενούνται κατά καιρούς στο νοσοκομείο. Σημαντικό κριτήριο για την επιλογή των εθελοντών, σύμφωνα με την κοινωνική υπηρεσία, θα πρέπει να είναι η ωριμότητα αυτών ώστε να μη περιμένουν ότι αργότερα μπορούν να κρατήσουν ή να υιοθετήσουν αυτά τα παιδιά, πράγμα που έχει συμβεί στο παρελθόν, δημιουργώντας προβλήματα καθώς και δυσκολία στην πρόσβαση νέων εθελοντών.

Σχετικά με το θέμα της σίτισης, η μαία του Συλλόγου επισκέφτηκε τη ΜΑΦ με τη συνοδεία της κοινωνικής λειτουργού, και ενημερώθηκε για την υγεία του μωρού αλλά και τη ΜΗ δυνατότητα παστερίωσης μητρικού γαλακτος στο Αγία Σοφία. Παρά ταύτα, το νοσοκομείο δέχεται να σιτίσει το συγκεκριμένο μωρό με μητρικό γάλα από δότριες που θα το έχουν δωρίσει στην τράπεζα γάλακτος Έλενας Βενιζέλου.

Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με το διευθυντή του Νεογνολογικού Τμήματος στο μαιευτήριο «Έλενας Βενιζέλου», και ενημερωθήκαμε για τη διαδικάσια, η οποία έχει ως εξής:

1. Οι δότριες θα πρέπει να επισκεφτούν για μία φορά το νοσοκομείο "'Ελενας Βενιζέλου" για να τους πάρουν ένα ιστορικό. Εάν έχουν γεννήσει σε δημόσιο ή ιδιωτικό μαιευτήριο το τελευταίο δίμηνο, δε χρειάζεται να υποβληθούν σε περαιτέρω εξετάσεις. (Παρακαλούμε να έχετε μαζί σας τις εξετάσεις σας).
2. Για την πλήρη σίτιση του συγκεκριμενου βρέφους με μητρικό γάλα, χρειάζονται, προς το παρόν, 5 λίτρα ανά δεκαήμερο.
3. Οι δότριες θα πρέπει να δηλώσουν οτι μετά από συνεννόηση με το “Σπίτι Θηλασμού”, παραδίδουν το γάλα τους για τη σίτιση του βρέφους αγνώστων στοιχείων που νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου Αγία Σοφία.
4. Το γάλα της κάθε δότριας θα παστεριωθεί, και την επόμενη μέρα θα φτάσει στο Αγία Σοφία για να σιτιστεί το μωρό.
5. Για να γίνει αυτό, η ποσότητα δωρεάς γάλακτος ανά δότρια θα πρέπει να είναι περίπου 1 λίτρο (η παστερίωση γίνεται μετά τη συλλογή 5 λίτρων).

Σας παρακλούμε να προωθήσετε την πληροφορία σε μητέρες που πιστεύετε ότι μπορούν και θα ήθελαν να δωρίσουν άμεσα αυτή την ποσότητα γάλακτος. Κάθε μέρα που περνάει, είναι σημαντική.

Από τη στιγμή που το μωρό θα φύγει από το Αγία Σοφία και αισίως θα περάσει σε Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά, θα είμαστε σε επικοινωνία για τη συνέχιση της σίτισής του με μητρικό γάλα.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Σύλλογος Σπίτι Θηλασμού
Μητέρα-Βρέφος-Οικογένεια
Καστελλόριζου 14, Χαλάνδρι
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Facebook: spitithilasmou

 


Share This