Αυτό το έγγραφο ασχολείται με τον φυσικό  τοκετό ως μια από τις πολλές οδούς για μια επιτυχημένη γέννηση - που οδηγεί σε μια ευτυχισμένη και υγιή μητέρα και μωρό. Αυτό το προσφέρουμε για την υποστήριξη της εκπαίδευσης, της ελευθερίας της επιλογής και της ενδυνάμωσης των γυναικών και των οικογενειών τους. Ενώ απευθύνονται σε γονείς, όσοι εξετάζουν το επάγγελμα της μαιευτικής θα βρουν επίσης μια χρήσιμη επισκόπηση του τι κάνει η μαία.

1. Γιατί τοκετός στο σπίτι;

Στους περισσότερους πολιτισμούς σε όλη την ιστορία, οι γυναίκες έχουν γεννήσει στο σπίτι. Η πλειονότητα των γυναικών παγκοσμίως συνεχίζουν να γεννούν τα μωρά τους σε μη νοσοκομειακό περιβάλλον σήμερα. Σε πολλούς πολιτισμούς η γέννηση θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της οικογενειακής ζωής. Η έλευση της μαιευτικής σε αυτόν τον αιώνα είχε τεράστια επίδραση στα έθιμα του τοκετού σε όλο τον κόσμο και ειδικά στις αναπτυγμένες κοινωνίες. Η διαδικασία γέννησης διαχωρίστηκε από την κύρια οικογενειακή ζωή. Πολλοί πίστευαν ότι η μόνη ασφαλής γέννηση ήταν η γέννηση στο νοσοκομείο. Αν και οι γιατροί και τα νοσοκομεία έλαβαν πίστωση για στατιστικά στοιχεία που έδειξαν ότι η γέννηση ήταν πιο επιτυχημένη από τους προηγούμενους αιώνες, στην πραγματικότητα η καλύτερη διατροφή, η υγιεινή και ο έλεγχος των ασθενειών βελτίωσαν τα αποτελέσματα. Ακόμα και σήμερα οι στατιστικές των ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η μόνη ασφαλής γέννηση είναι η γέννηση στο νοσοκομείο. Οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην 28η θέση μεταξύ των βιομηχανοποιημένων εθνών για υγιείς γεννήσεις, με 7,0 θανάτους βρεφών ανά 1000 γεννήσεις. (Αυτά τα δεδομένα βασίστηκαν σε στατιστικά στοιχεία του 2002 από το Γραφείο Υγείας Μητέρων και Παιδιών: Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ.) Τα νοσοκομεία έως και σήμερα δεν αποδεικνύουν ότι είναι ο πιο ασφαλής χώρος για την γέννηση.

Σήμερα  οι περισσότερες γεννήσεις στην Ελλάδα  γίνονταν σε νοσοκομεία. Η καισαρική, η επισκληρίδιο και οι βαριές δόσεις φαρμάκων για τον πόνο έγιναν ο κανόνας. Οι γυναίκες στερήθηκαν την αίσθηση και τη γέννηση μέσω του σώματός τους και τα φάρμακα είχαν δυσμενείς επιπτώσεις στις μητέρες και τα μωρά. Αυτό ξεκίνησε στην Αγγλία και στις ΗΠΑ την δεκαετία του 1950.

Στη δεκαετία του 1960 και του '70, οι γυναίκες άρχισαν να αναρωτιούνται και να αμφισβητούν τον τρόπο με τον οποίο οι μαιευτήρες τους αντιμετώπιζαν - λες και ο τοκετός ήταν μια ασθένεια. Οι γυναίκες άρχισαν να ανακτούν τη δύναμή τους και γεννήθηκε το κίνημα για τον τοκετό.

Η δεκαετία του 1990 στην Ευρώπη και την Αμερική  έγινε μια εποχή συνειδητοποίησης της μητρότητας. Οι άνθρωποι ανησυχούσαν και ήθελαν να κάνουν  την εγκυμοσύνη και τη γέννηση μια οικογενειακή εμπειρία. Σήμερα, ένας προσεκτικά ελεγχόμενος τοκετός στο σπίτι  έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ ασφαλής και επιτυχής για τις γυναίκες που έχουν βοηθηθεί να παραμείνουν χαμηλού κινδύνου μέσω της διατροφής και της καλής προγεννητικής φροντίδας. (Βλέπε Johnson, KC και BA Daviss. 2005. Αποτελέσματα προγραμματισμένων γεννήσεων στο σπίτι με πιστοποιημένες επαγγελματικές μαίες: μεγάλη προοπτική μελέτη στη Βόρεια Αμερική.BMJ 330: 1416)

2. Σκέψεις

Μια μητέρα που επιλέγει τον τοκετό στο σπίτι πρέπει, πάνω απ 'όλα, να επιθυμεί βαθιά να γεννήσει στο σπίτι. Παρόλο που ένας τοκετός μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα, το κόστος και μόνο δεν είναι επαρκές κίνητρο. Οι πιο επιτυχημένοι οικογενειακοί γονείς είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένοι και εμπιστεύονται τη φυσική ικανότητα του σώματός τους να γεννήσει. Αφιερώνουν χρόνο και ενέργεια για να βρουν τον σωστό επαγγελματία, να κάνουν τη δική τους έρευνα και να φροντίσουν τον εαυτό τους.

Για ορισμένες μητέρες, η προοπτική να βρίσκεστε στο σπίτι σε ένα οικείο περιβάλλον προσφέρει τεράστια άνεση και διαβεβαίωση. Άλλοι μπορεί να αισθάνονται άβολα ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη  ιατρική βοήθεια. Με μια εξειδικευμένη μαία και μια μη παρεμβατική προσέγγιση, ο τοκετός είναι ασφαλέστερος.

Οι οικογένειες που επιλέγουν τον τοκετό στο σπίτι μπορεί να αντιμετωπίσουν τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους τους, οι οποίοι, υπό την προϋπόθεση ότι μια κοινωνία φοβάται τις γεννήσεις έξω από το νοσοκομείο, αμφισβητούν την απόφασή τους, θεωρώντας ότι είναι παράλογο και μη ασφαλές. Και πάλι, απαιτείται μια ισχυρή εσωτερική δέσμευση για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα γέννησης, όπως επιλέγει η οικογένεια. Η εμφάνιση στοιχείων στα μέλη της οικογένειας είναι μερικές φορές χρήσιμη.

 

3. Μαία

Μια σύντομη ιστορία της μαιευτικής

Μαία σημαίνει «με την γυναίκα». Παραδοσιακά, οι γυναίκες παρακολούθησαν και βοήθησαν άλλες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης  και της γέννησης. Καθώς η σύγχρονη ιατρική αναδύθηκε στη Δύση, η γέννηση έπεσε στο πεδίο της ιατρικής. Δεδομένου ότι οι γυναίκες απαγορεύτηκαν να φοιτούν σε ιατρικές σχολές, οι άνδρες έγιναν επαγγελματίες τοκετού. Αφού δεν είχαν ποτέ ένα μωρό, δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τις γυναίκες και τον τοκετό με την εσωτερική γνώση και την εμπειρία μιας γυναίκας. Ο τοκετός θεωρήθηκε παθολογικός παρά φυσικός. Οι ιατρικές τεχνικές και παρεμβάσεις που ήταν περιττές και συχνά επικίνδυνες έγιναν κοινές.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και του '70, μαζί με το κίνημα των γυναικών και το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τον τοκετό, το κίνημα της μαιευτικής αναζωπύρωσε. Από τότε αυξάνεται σταθερά. Οι μαίες εμπλέκονται όλο και περισσότερο στις οικογένειες και στην γέννηση και έχουν συμβάλει στον επαναπροσδιορισμό της γέννησης ως φυσικού γεγονότος στη ζωή των γυναικών. Η μαία ενδυναμώνει τις γυναίκες και τις οικογένειές τους καθ 'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γέννησης.

Πώς να επιλέξετε μια μαία

Οι μαίες έχουν διαφορετικά στυλ και επίπεδα εμπειρογνωμοσύνης. Είναι σημαντικό να επιλέξετε μια μαία με την οποία αισθάνεστε σίγουροι και συμβατοί. Οι ακόλουθες ερωτήσεις μπορούν να βοηθήσουν μια έγκυο γυναίκα να επιλέξει μια μαία που είναι κατάλληλη για αυτήν και την οικογένειά της:

 • Πώς έγινε μαία;
 • Τι εκπαίδευση είχε;
 • Είναι πιστοποιημένη ή αδειοδοτημένη με οποιονδήποτε οργανισμό;
 • Ανήκει σε οργανισμούς μαιευτικής, παρακολουθεί συνέδρια και εργαστήρια, εγγραφεί σε επαγγελματικά περιοδικά;
 • Ποια είναι η βασική της φιλοσοφία για τον τοκετό;
 • Πόσες γεννήσεις έχει παρακολουθήσει ως βασική μαία;
 • Αντιμετωπίζει καταστάσεις υψηλότερου κινδύνου, όπως δίδυμα ή ισχιακά;
 • Ποιο είναι το τέλος για τις υπηρεσίες της, πώς πρέπει να καταβληθεί, τι περιλαμβάνει;
 • Τι είδους υπηρεσίες περιλαμβάνονται στην προγεννητική φροντίδα; (Μπορεί να περιλαμβάνει έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων για τη μητέρα και το μωρό · διατροφικές πληροφορίες · συστάσεις άσκησης ·φροντίδα στο σπίτι · συστάσεις για εκπαίδευση γονέων μέσω βιβλίων, βίντεο ή τάξεων.)
 • Εργάζεται με άλλη μαία κατά τη γέννα;
 • Τι κάνει εάν δύο από τους πελάτες της γεννούν ταυτόχρονα;
 • Πώς φτάνουν οι πελάτες στη μαία; Διαθέτει τηλεειδοποιητή ή κινητό τηλέφωνο που επιτρέπει 24ωρη πρόσβαση;
 • Πώς αντιμετωπίζει προβλήματα ή επιπλοκές που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της γέννας;
 • Τι τυποποιημένο και εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης μεταφέρει; Ποια βότανα ή φάρμακα χρησιμοποιεί; Ποια δεν μεταφέρει και γιατί;
 • Έχει σχέση με γιατρό που μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με ασυνήθιστες εξελίξεις είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είτε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;
 • Ποια είναι η πολιτική της για μεταφορά σε νοσοκομείο;
 • Τι ιατρική εγκατάσταση θα χρησιμοποιούσε; Έχει αναπτύξει μια καλή σχέση εργασίας μαζί τους;
 • Τι είδους φροντίδα μετά τον τοκετό παρέχει; (Ρωτήστε για τη συχνότητα των εξετάσεων, τη βοήθεια με το θηλασμό.)

Εκτός από την υποβολή αυτών των ερωτήσεων, είναι σημαντικό να είστε σαφείς σχετικά με το τι περιμένετε από τη δυνητική μαία σας. Να είστε προετοιμασμένοι να μοιραστείτε το όραμά σας για τη γέννηση και να συζητήσετε τυχόν φόβους που μπορεί να έχετε. Πες της πόσο γνώστες είστε για τη γέννηση αυτή τη στιγμή και πόσο ενημερωμένοι θα θέλατε να γίνετε.

Καθορίστε εάν οι απαντήσεις της μαίας συμφωνούν με τις επιθυμίες σας. Εάν η καρδιά σας την εμπιστεύεται, έχετε βρει τη μαία σας.

4. Προγεννητική κατάσταση

Οι προγεννητικές επισκέψεις μπορεί να πραγματοποιούνται στο σπίτι ή στο γραφείο της μαίας ή στο σπίτι της οικογένειας. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα παρηγορητικό για την οικογένεια, καθώς βρίσκονται στο δικό τους περιβάλλον και μπορεί να είναι λιγότερο διστακτικοί να κάνουν ερωτήσεις και να εμπλακούν. Οι προγεννητικές επισκέψεις είναι επίσης μια στιγμή για τη μαία να γνωρίσει την οικογένεια και τους φίλους, τους γείτονες ή άλλα παιδιά που σκοπεύουν να είναι παρόντα κατά τη γέννηση. Οι μαίες καλούν τα μέλη της οικογένειας να κάνουν ερωτήσεις και να ακούσουν τον καρδιακό παλμό του μωρού. Η στενή συμμετοχή της οικογένειας καθ 'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιτρέπει τον πρώιμο δεσμό της νεοσύστατης οικογενειακής μονάδας.

Η μαία πρώτα παίρνει συνέντευξη από την έγκυο για να διαπιστώσει εάν υπάρχει κατάσταση υψηλού κινδύνου. Ο τοκετός μπορεί να μην είναι μια βιώσιμη επιλογή για όλους. Μια γυναίκα υψηλού κινδύνου έχει ορισμένες ιατρικές παθήσεις ή ειδικές ανάγκες. Μπορεί να έχει διαβήτη ή διαταραχές του αίματος. Οι γυναίκες που έχουν VBAC και οι γυναίκες που μεταφέρουν ένα μωρό σε ισχιακή θέση ή δίδυμα έχουν ελαφρώς αυξημένους κινδύνους, αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα να αποκλειστούν από  τον φυσικό τοκετό.

Εάν η μαία και η οικογένεια καθορίσουν ότι υπάρχει ή μπορεί να αναπτυχθεί μια κατάσταση υψηλού κινδύνου, αποφασίζουν εάν ένας τοκετός είναι πρακτικός. Αυτή η διαδικασία είναι ιδιαίτερα σημαντική για οικογένειες σε αγροτικές περιοχές, πολλά μίλια από ένα νοσοκομείο. Καθώς οι μαίες έχουν διαφορετικά επίπεδα εμπειρίας, μερικές είναι πιο άνετες από άλλες όταν χειρίζονται καταστάσεις με υψηλότερο κίνδυνο.

Η μαία βοηθά όλη την οικογένεια να προετοιμαστεί για τη γέννηση. Η προγεννητική φροντίδα για την έγκυο γυναίκα περιλαμβάνει συνήθως τη συζήτηση της διατροφής, της άσκησης και της γενικής σωματικής και συναισθηματικής ευεξίας, καθώς και την παρακολούθηση της υγιούς ανάπτυξης του εμβρύου. Η μαία και η οικογένεια συζητούν συχνά τους μηχανισμούς της γέννησης. Όσο περισσότεροι εμπλεκόμενοι ξέρουν τι πρόκειται να συμβεί, τόσο πιο άνετα θα είναι ενώ περιμένουν τη γέννηση.

Ένα σχέδιο γέννησης (βλ. Πλάνο τοκετού) που έχει σχεδιαστεί αυτή τη στιγμή βοηθά την οικογένεια να δημιουργήσει μια επιθυμητή ατμόσφαιρα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ειδική μουσική, κεριά, θρησκευτικές ή πολιτιστικές τελετές, άτομα που παρευρίσκονται, ποιο δωμάτιο στο σπίτι θα είναι το δωμάτιο γέννησης, τι είδους υποστήριξη επιθυμεί η μαμά κ.λπ.

Η γέννηση είναι μια καλά σχεδιασμένη διαδικασία και οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να γεννήσουν εύκολα εμπιστεύοντας τον εαυτό τους και τον επαγγελματία τους.

5. Γέννα

Όταν ξεκινά η γεννά  της μητέρας, καλεί τη μαία. Η μαία μπορεί να εμπλέκεται στενά από την αρχή του τοκετού ή μπορεί να είναι παρούσα με περισσότερη περιφερειακή έννοια. Κατά τον τοκετό, η οικογένεια και οι φίλοι συχνά ενώνονται για να ενθαρρύνουν. Οι σύζυγοι ή οι σύντροφοι μπορεί να είναι η κύρια πηγή υποστήριξης για τη μητέρα που γεννά. Η μαία μπορεί να σας βοηθήσει να συμπληρώσετε αυτόν τον ρόλο εάν δεν υπάρχει άλλη υποστήριξη.

Συνήθως κάποιος άλλος εκτός της μαμάς ή του συντρόφου της αναλαμβάνει την ευθύνη για τα παιδιά που είναι παρόντα, ελευθερώνοντας τη μαμά να επικεντρωθεί στον τοκετό. Ένας άλλος ενήλικας μπορεί να είναι ο καθορισμένος φωτογράφος.

Η μαία βοηθά να ηρεμήσει όσους είναι παρόντες κατά τη γέννηση. Η ένταση σε ένα δωμάτιο μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει τον τοκετό. Η μαία χειρίζεται αυτές τις καταστάσεις, ώστε η μαμά και ο σύντροφός της να μπορούν να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στη διαδικασία γέννησης.

Επειδή οι οικογένειες του τοκετού είναι καλά προετοιμασμένες, η διαδικασία γέννησης μπορεί να είναι αρκετά φυσική. Μπορούν να αφήσουν κάθε φόβο γύρω από τη γέννηση και να εμπιστευτούν τη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας ο σύντροφος και τα μέλη της οικογένειας ανατρέφουν τη μητέρα. Η μαία παρακολουθεί επιπλοκές ή σημάδια δυσφορίας είτε στη μαμά είτε στο μωρό. Καθ 'όλη τη διάρκεια της εργασίας, η μαία ζητά άδεια να εκτελέσει οποιαδήποτε διαδικασία και εξηγεί στη μαμά και την οικογένεια τι κάνει και γιατί.

Η διαδικασία γέννησης επιτρέπεται να ακολουθεί τη δική της πορεία και να ρυθμίζει το δικό της ρυθμό. Η γενική φιλοσοφία είναι ότι τυχόν παρεμβάσεις (χορήγηση ναρκωτικών ή προσπάθεια βιασύνης) προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό.

Στην ασφάλεια και την ασφάλεια του σπιτιού της, η μαμά είναι πιθανό να είναι λιγότερο ανασταλμένη για να δοκιμάσει διαφορετικές θέσεις και τοποθεσίες. Μπορεί να καθίσει στην τουαλέτα ή να περπατήσει έξω. Μπορεί να φάει ή να πιει ό,τι θέλει. Γράφει το δικό της σενάριο. Όταν έρθει η ώρα να εξωθήσει, μπορεί να δοκιμάσει όποια θέση θέλει.

 

6. Επιπλοκές

Περιστασιακά, εμφανίζονται επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εργασίας. Η μαία εκπαιδεύεται για να αναγνωρίζει τα πρώτα σημάδια επιπλοκών και να λαμβάνει την απαραίτητη δράση. Η μεταφορά στο νοσοκομείο κατά τη διαδικασία της γέννησης μπορεί να είναι απαραίτητη για την υγεία της μητέρας ή του μωρού. Προκειμένου να προωθηθεί η ομαλή μετάβαση σε αυτήν την κατάσταση, ορισμένες μαίες κάνουν τις έγκυες μητέρες να εγγραφούν σε ένα κοντινό νοσοκομείο.

Το ποσοστό των καισαρικών είναι γενικά πολύ χαμηλό για τις μαίες που παρακολουθούν τοκετούς, σε σύγκριση με τις γεννήσεις στο νοσοκομείο. Μέρος του λόγου αυτού του χαμηλού ποσοστού είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι τοκετοί διατηρούνται σε χαμηλό κίνδυνο με καλή προγεννητική φροντίδα. Επιπλέον, οι μαίες γενικά δεν βιάζουν τη γέννηση, η οποία, ειρωνικά, συχνά την επιταχύνει. Όταν μια μαία και μια μητέρα χτίζουν μια προσωπική σχέση, αυτή η εμπιστοσύνη βοηθά τις γυναίκες να αφήσουν και να αποκτήσουν τα μωρά τους πιο εύκολα. Ο τοκετός και ο τοκετός είναι μια φυσική διαδικασία, και εκτός εάν υποδηλώνεται δυσφορία στη μητέρα ή το μωρό, κανείς δεν παρεμβαίνει σε αυτήν τη διαδικασία μέσω φαρμάκων, ιατρικού εξοπλισμού ή καισαρικής παρέμβασης.

 

7. Ερχομός

Ο τοκετός επιτρέπει την πλήρη συμμετοχή των μελών της οικογένειας. Υπό την καθοδήγηση και τη βοήθεια της μαίας, οι σύζυγοι ή οι σύντροφοι έχουν την ευκαιρία να «πιάσουν» το παιδί τους καθώς γεννιέται. Αυτές οι στιγμές μπορεί να είναι πολύ δυνατές και μεταμορφωτικές στη ζωή των νέων γονέων.

Κατά τον τοκετό, τα μωρά συνήθως τοποθετούνται αμέσως στο στομάχι ή το στήθος της μητέρας, παρέχοντας ασφάλεια, ζεστασιά και σύνδεση μεταξύ της μαμάς και του μωρού. Σε μια σπάνια περίπτωση στην οποία το μωρό δυσκολεύεται να αναπνέει μόνη της, οι μαίες εκπαιδεύονται πλήρως σε CPR για βρέφη. Συνήθως, η τοποθέτηση του μωρού στο στήθος και η συζήτηση της μαμάς στο μωρό της θα το ενθαρρύνει να πάρει αυτές τις πρώτες αναπνοές.

Η άμεση τοποθέτηση του μωρού στο στήθος βοηθά επίσης στη μείωση της αιμορραγίας που μπορεί να έχει η μαμά. Η  δράση αυτή διεγείρει τη μήτρα και την κάνει να συστέλλεται. Αυτό κλείνει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την αιμορραγία.

Στο σπίτι,  υπάρχει χρόνος να είστε ήσυχοι, ήρεμοι και ακόμα πιο ήρεμοι. Αυτές οι πρώτες στιγμές είναι ο ειδικός χρόνος σύνδεσης του ιερού μωρού με τους γονείς. Ένα νέο μωρό θέλει μόνο αγάπη και ανατροφή. Αυτή η πρώιμη επαφή επιτρέπει στο μωρό να χαλαρώνει και να αισθάνεται ασφαλής.

Η παροχή γάλακτος της μητέρας συνήθως έρχεται την τρίτη ή τέταρτη ημέρα μετά τη γέννηση. Πριν από αυτό, το μωρό πίνει μια ουσία που ονομάζεται πρωτόγαλα, η οποία έχει πολλά αντισώματα που βοηθούν στην καταπολέμηση των βακτηρίων και στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες και πρωτεΐνες. Η μαία θα προσφέρει συμβουλευτική και υποστήριξη για να ξεκινήσετε και να συνεχίσετε με επιτυχία τον θηλασμό.

Ορισμένα μέλη της ιατρικής κοινότητας αναγνώρισαν πρόσφατα ότι η γέννηση στο σπίτι μειώνει τις πιθανότητες να μολυνθεί η μητέρα ή το μωρό. Η μητέρα είναι συνηθισμένη στα βακτήρια του περιβάλλοντός της και έχει δημιουργήσει ανοσία σε αυτό. Αυτό μεταφέρεται στο μωρό μέσω του πρωτογάλακτος. Ακόμα και όταν οι γυναίκες διαχωρίζονται στους θαλάμους μητρότητας, οι λοιμώξεις είναι πολύ πιο συχνές μετά τις γεννήσεις στο νοσοκομείο.

Ένα από τα οφέλη του τοκετού στο σπίτι είναι ότι μετά τον χρόνο γέννησης και σύνδεσης, η μαμά και το μωρό μπορούν να μείνουν  στο κρεβάτι τους για να ξεκουραστούν και να κοιμηθούν. Ο σύζυγος ή ο σύντροφος τους είναι εκεί  για ξεκούραση και βαθύτερη σύνδεση.

Μετά τη γέννηση του μωρού, η μαία είναι ακόμα προσβάσιμη για πληροφορίες και υποστήριξη. Αυτό μπορεί να είναι πολύ άνετο κατά την περίοδο μετά τον τοκετό, όταν οι μητέρες έχουν ερωτήσεις ή προβλήματα. Η μαία συνήθως συνεχίζει να ελέγχει τη μητέρα, το μωρό και την οικογένεια για έξι εβδομάδες, αν και μερικές μαίες συνεχίζουν να λαμβάνουν κλήσεις για πολύ περισσότερο. Μερικές οικογένειες και μαίες σχηματίζουν μόνιμες φιλίες.

 

Ιωάννα Βασιλάκη
Μαία

 

 

 

 


Share This