Το μονοπάτι της γέννας

Ποια είναι τα στάδια της γέννας;

Η διαδικασία του τοκετού και της γέννας χωρίζεται σε τρία στάδια:


Το πρώτο στάδιο αρχίζει όταν αρχίζουν να έρχονται τα  κύματα  που προκαλούν προοδευτικές αλλαγές στο άνοιγμα  της μήτρας σας και τελειώνει όταν η μήτρα ανοίγει και είναι  πλήρως διεσταλμένος ο τράχηλός. Αυτό το στάδιο χωρίζεται σε δύο φάσεις:
Στην λανθάνουσα φάση  : Σταδιακά  ο τράχηλος  σβήνει (αραιώνει) και διαστέλλει (ανοίγει).
Ενεργή φάση τοκετού: Ο τράχηλος  αρχίζει να διαστέλλονται ταχύτερα, και τα κύματα  είναι πιο συχνά.

Λανθάνουσα φάση

Στην πρώτη φάση γέννας η γυναίκα κατανοεί ότι τα κύματα των συστολών δεν έχουν την ίδια ένταση. Νιώθει ότι το ταξίδι της γέννας ξεκινάει και αρχίζει να έχει κύματα περιοδικά. Στην φάση  μπορεί να έχει και άλλα συμπτώματα όπως βλέννα στο εσώρουχό της ( η οποία προκαλείται από το άνοιγμα της μήτρας ), νερά που σημαίνει ότι το μωρό έσπασε το σάκο του και συνήθως συχνά την ανάγκη να πάει στην τουαλέτα. Είναι μια φάση που μπορεί να διαρκέσει πολύ και να μην έχει σαφή όρια. Στην κατάσταση του μυαλού είναι στην κατάσταση της αναγνώρισης και της συνειδητοποίησης ότι η γέννα και ο ερχομός του μωρού πλησιάζει. Η παραμονή στο σπίτι, η ηρεμία και η χαλάρωση είναι στοιχεία σημαντικά σε αυτήν την φάση. Σε αυτήν την κατάσταση το κάτω μέρος της μήτρας ανοίγει προκειμένου να κατέβει το μωρό και έτσι σε κάθε κύμα οι μύες της μήτρας τραβιούνται προς τα πάνω και ανοίγει ο τράχηλος για να περάσει σιγά σιγά το μωρό.

Ενεργή φάση

Τα κύματα έρχονται όλο και πιο συχνά πάντα με την αγάπη για το σώμα. Κάθε γυναίκα γνωρίζει οτι αυτά τα κύματα την οδηγούν στην στεριά και την αγκαλιά με το μωρό της, στην φάση αυτή η βλέννα είναι ορατή και μερικές φορές συνοδεύεται με αίμα ( λίγο). Η σκέψη, η χαλάρωση, η ηρεμία και το ήσυχο περιβάλλον είναι στοιχεία που κάθε γυναίκα θέλει στη φάση αυτή. Το σύστημα των ορμονών που εκλύεται βοηθάει τη γυναίκα να χαλαρώνει ενδιάμεσα στα κύματα και να νιώθει ευτυχής για το δώρο που την περιμένει. Ο τράχηλος στο κάτω μέρος της μήτρας ανοίγει γρήγορα και το μωρό κατεβαίνει, είναι κοντά.

 

Το δεύτερο στάδιο της γέννας αρχίζει όταν το σώμα της γυναίκας νιώθει την ανάγκη να γεννήσει , τα βγάλει , να εξωθήσει το μωρό της.

Η κάθοδος του μωρού μέσα στον κόλπο προκαλεί στην έγκυο έντονο αίσθημα εξώθησης. Η γυναίκα σε κάθε συστολή της μήτρας, δηλαδή σε κάθε κύμα (που τώρα εμφανίζεται κάθε 2 με 3 λεπτά) παρουσιάζει έντονη επιθυμία να σφιχτεί και να γεννήσει τελικά το μωρό. Το κεφαλάκι του εμβρύου καταλήγει τελικά στο άνοιγμα των χειλέων του αιδοίου.  Η μητέρα νιώθει το μωρό της, και με την αναπνοή της το καθοδηγεί σιγά σιγά στην έξοδο. Στην φάση αυτή το αντανακλαστικό της εξώθησης είναι έντονο και η γυναίκα νιώθει ξεκάθαρα την ανάγκη για να “κάνει κακά”. Η στιγμή της απελευθέρωσης έφτασε, η στιγμή της συνάντησης, η αγκαλιά της είναι ανοιχτή για να δεχτεί το μωρό της. Στο στάδιο αυτό η γυναίκα χαλαρή, δυνατή, γεμάτη ορμόνες,  κλεισμένη στο έργο της θέλει ηρεμία και σεβασμό. Η στεριά είναι κοντά και ακουμπάει το μωρό της.


 


Το τρίτο στάδιο 
αρχίζει αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού και να τελειώνει με την έξοδο του πλακούντα.

 

Έξοδος του πλακούντα

Λίγο μετά τον Φυσιολογικό Τοκετό του μωρού η μήτρα πραγματοποιεί νέα κύματα, με αποτέλεσμα την έξοδο του πλακούντα και των διαφόρων υμένων που περιβάλλουν το έμβρυο όταν αυτό βρίσκεται μέσα στη μήτρα. Στην φάση αυτή η μητέρα αγκαλιά με το μωρό της περιμένει την γέννηση του πλακούντα. Την γέννηση του δέντρου του μωρού της. Το μωρό αναγνωρίζει την μητέρα του , προσπαθεί να κάνει επαφή με τα μάτια και να βρει το μαστό για να πάρει το πρώτο γάλα. Στην φάση αυτή επικρατεί αγάπη και ηρεμία, κανείς δεν πρέπει να διαταράξει αυτήν την κατάσταση και κανείς δεν πρέπει να πάρει το μωρό από την αγκαλιά της μητέρας του αν δεν είναι ιατρική ανάγκη. Ο λώρος μπορεί να κοπεί μετά  από λίγη ώρα από την γέννηση του μωρού.


Το τέταρτο στάδιο

Η αγκαλιά είναι γεμάτη, το μωρό και ο  πλακούντας έχουν γεννηθεί, ένα νέο ταξίδι ξεκινά και είναι αυτό της οικογένειας. Το μωρό θηλάζει συνεχώς και νιώθει ασφάλεια στην ζεστή αγκαλιά των γονιών του. Έχει ανάγκη από παρέα και η δερματική επαφή το ηρεμεί μιας που το κάνει να ακούει ξανά τους ήχους που το συντρόφευαν τόσο καιρό .

"Όταν γεννιέται ένα παιδί γεννιέται μια μητέρα και μια οικογένεια”

 

Επιμέλεια κειμένου:  Γιάννα Βασιλάκη

 

 

 


Share This