Ποιες είναι οι επιλογές μου στην Ελλάδα για την παρακολούθηση της κύησης;

Δημόσιο Σύστημα Υγείας

1.     Μια γυναίκα που μαθαίνει πως είναι έγκυος, μπορεί να απευθυνθεί στα δημόσια νοσοκομεία που έχουν μαιευτικές κλινικές. Εκεί, θα της πάρουν το ιστορικό, θα της βγάλουν καρτέλα παρακολούθησης και κάθε μηνά ή και αργότερα θα γίνονται οι εξετάσεις της, εντός νοσοκομείου. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν είναι υποχρεωμένη να διαλέξει θεράποντα ιατρό εντός της δομής αλλά παρακολουθείται από τα εξωτερικά ιατρεία.

2.     Επίσης μια έγκυος γυναίκα μπορεί να παρακολουθείται από τον ιατρό του ταμείου της, ο οποίος υποχρεούται να συνταγογραφεί τις εξετάσεις  της κύησης  και να παρακολουθεί την κύηση.

 

Θα ήταν πρέπον να σημειώσουμε εδώ και την προγεννητική ετοιμασία σε  ομάδες που το δημόσιο σύστημα έχει σε κάποιες δομές όπως :

●       Νοσοκομείο “Έλενα Βενιζέλου”. Το Τμήμα Ψυχοπροφυλακτικής ή πιο σωστά «Τμήμα Προετοιμασίας εγκύων/ζευγαριών για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία», απευθύνεται σε έγκυες γυναίκες/ζευγάρια, ανεξάρτητα με το πού έχουν επιλέξει να γεννηθεί το παιδί τους. Σκοπός του Τμήματος είναι:

  • Να ενημερώσει τις έγκυες γυναίκες/ζευγάρια για το σώμα και τις λειτουργίες του.
  • Να προετοιμάσει ψυχικά και σωματικά τις έγκυες γυναίκες/ζευγάρια για τον τοκετό.
  • Να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των γυναικών, για να ξεπεράσουν τους φόβους και να αντιμετωπίσουν τον τοκετό και τη μητρότητα σαν τη σημαντικότερη εμπειρία και ολοκλήρωση της γυναικείας φύσης τους.
  • Να δώσει την ευκαιρία και στον πατέρα να μοιραστεί τη φροντίδα, τις αγωνίες και την ευτυχία της περιγεννητικής περιόδου.
  • Να "ενισχύσει" το δεσμό του παιδιού με τους γονείς του.

Το τμήμα στεγάζεται στο 2ο όροφο του κτιρίου Γ΄, πτέρυγα «Βιργινία Σκυλίτση». Πληροφορίες στα Τηλέφωνα επικοινωνίας : 2132051360, 2132051366

●     Κέντρο Υγείας Βύρωνα: Δωρεάν μαθήματα προετοιμασίας γονέων, στο πλαίσιο των οποίων οι μέλλοντες γονείς ενημερώνονται για την περίοδο της εγκυμοσύνης, τα στάδια του τοκετού και τις αναπνοές, την περίοδο της λοχείας και το θηλασμό, αλλά και την περιποίηση του νεογνού. Τα μαθήματα, απευθύνονται σε εγκύους μετά τον 6ο μήνα κύησης, ενώ επιθυμητή είναι η συμμετοχή και του συντρόφου τους. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται πρωινές ώρες κατόπιν ραντεβού και αποτελούνται από 7 δίωρες συναντήσεις. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Υγείας Βύρωνα (Κορυτσάς 3), στα τηλέφωνα: 213 2088823 και 213 2088824. Υπεύθυνη για το πρόγραμμα είναι η μαία Δέσποινα Κουλιανού.

●     Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δικτύο Υγείας (ΠΕΔΥ) Νέας Ιωνίας: Με πρωτοβουλία των μαιών και με την υποστήριξη του επιστημονικά υπεύθυνου της Μονάδας Υγείας (Μ.Υ.) ΠΕΔΥ Ν. Ιωνίας Αττικής, κ. Αντώνιου Χαραλαμπίδη, έχει δημιουργηθεί με διάθεση, κόπο, χρόνο και αγάπη ένας ιδιαίτερος χώρος, όπου πραγματοποιούνται οι συναντήσεις. Οι υπεύθυνες μαίες είναι ειδικά εκπαιδευμένες και συνεχώς ενημερώνονται για τα νέα δεδομένα της επιστήμης τους. Οι μέλλουσες μητέρες διδάσκονται όλα όσα είναι απαραίτητα να γνωρίζουν για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τη λοχεία και το μητρικό θηλασμό. Οι ομάδες αποτελούνται συνήθως από πέντε εγκύους, ενώ η συμμετοχή των συντρόφων τους είναι επιθυμητή. Τηλέφωνο: 2102775171 (8:00-13:00). e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

●     ΠΕΔΥ Αγίας Παρασκευής: Οι Μαίες του ΠΕΔΥ Αγίας Παρασκευής συνεχίζουν και για το 2017 τις επιτυχημένες δράσεις τους «Προετοιμασία εγκύων για τον Τοκετό, τη Λοχεία, τον Θηλασμό και τη Γονεϊκότητα» (γνωστά και ως μαθήματα «Ψυχοπροφυλακτικής» ή «Ανώδυνου Τοκετού») και «Ιατρείο Θηλασμού», προσφέροντας μία ολοκληρωμένη πρόταση στα ζευγάρια που ενδιαφέρονται να λάβουν μία οργανωμένη ενημέρωση για την περιγεννητική περίοδο ή να λύσουν τυχόν προβλήματα κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Για περισσότερες πληροφορίες, διαθεσιμότητα θέσεων και διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους τηλεφωνικά στο 2106016911 (καθημερινές 7.30-17.30), μέσω email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή μέσω της σελίδας τους στο Facebook: Μαίες-ΠΕΔΥ Αγίας Παρασκευής.

●     Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αιγάλεω: Τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αιγάλεω, διοργανώνουν μαθήματα ανώδυνου τοκετού για εγκύους γυναίκες που έχουν κλείσει την 27η εβδομάδα της κύησης. Τα μαθήματα είναι δωρεάν, πραγματοποιούνται από εξειδικευμένη Μαία και ολοκληρώνονται σε πέντε δίωρες συνεδρίες. Ακόμη, στα Δημοτικά Ιατρεία πραγματοποιούνται, από εξειδικευμένη Μαία, δωρεάν ενημερωτικές συναντήσεις (ατομικές ή σε ζευγάρια) για θέματα οικογενειακού προγραμματισμού. Για κάθε πληροφορία ή δήλωση συμμετοχής: Δημοτικά Ιατρεία (Μ. Μπότσαρη 65) ή στα τηλέφωνα 210-53.19.740-741 Υπεύθυνη: Κα Μπράιλα Αγγελική

●     Ιατροκοινωνικό Κέντρο Χανίων (Ι.Α.Κ.) (πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α.): Τα μαθήματα, γίνονται υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) Κρήτης και είναι δωρεάν για όλες. Οι μέλλουσες μητέρες για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, πρέπει να επικοινωνούν για να δηλώσουν συμμετοχή στο τέλος του 5ου μήνα της κύησης στο 28210- 42473 ή 6983809007.

●     Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου: Δωρεάν μαθήματα Ψυχοπροφυλακτικής,  και προετοιμασία γονεϊκότητας σε μηνιαία βάση.

●     Πολυκοινωνικό ιατρείο  Δήμου Αλεξανδρούπολης: Συμβουλευτική θηλασμού – ανώδυνου τοκετού – περιποίησης νεογνού. Οι ενδιαφερόμενες θα απευθύνονται στο τηλέφωνο  6946347132 (18:00 έως 20:00).

●     Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας: Συνεχώς αυξανόμενος είναι ο αριθμός των εγκύων γυναικών που παρακολουθούν τα δωρεάν μαθήματα ανώδυνου τοκετού που πραγματοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Από την αρχή του έτους, 80 γυναίκες συμμετείχαν στα μαθήματα που πραγματοποιούνται από τις Μαίες του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας, στην Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Λάρισας. Για συμμετοχή και παρακολούθηση των μαθημάτων ανώδυνου τοκετού, οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται  στις Μαίες του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, στην Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Λάρισας, τηλ.: 2413-506290.

 

Ιδιωτικό Σύστημα

1.     Μια έγκυος γυναίκα μπορεί να επιλέξει να παρακολουθείται από ιδιώτη μαιευτήρα γυναικολόγο, ο οποίος συνταγογραφεί τις εξετάσεις και τα φάρμακα – συμπληρώματα και είναι συνοδοιπόρος στη διάρκεια της κύησης.      Ένωση Μαιευτήρων – Γυναικολόγων Ελλάδος

2.     Να επιλέξει μια γυναίκα να παρακολουθείται από μαία, η οποία στην Ελλάδα του σήμερα, δεν μπορεί μεν να συνταγογραφήσει εξετάσεις και συμπληρώματα, μπορεί δε να παρακολουθήσει επαρκώς την κύηση και να δώσει οδηγίες. Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών Μαιευτών Αθήνας

 

Και ένα μακρύ ταξίδι εννέα μηνών φτάνει στο τέλος. Πού μπορεί να γεννήσει;

1.     Μπορεί να γεννήσει σε δημόσιο νοσοκομείο, είτε στην εφημερία είτε στο νοσοκομείο που έχει καρτέλα παρακολούθησης. Τα δημόσια νοσοκομεία διαφέρουν: μπορεί να είναι πανεπιστημιακά ή μη, μπορεί να είναι πιστοποιημένα φιλικά νοσοκομεία προς το θηλασμό BFHI ή όχι. Ακόμα, διαφέρουν και ως προς τις υποδομές τους (αίθουσα τοκετών, ΜΕΝΝ, κ.α). Καλό είναι, αν μια γυναίκα επιλέξει αυτό το σύστημα, να έχει ενημερωθεί για τις συνθήκες και για την πολιτική του νοσοκομείου σε σχέση με την ίδια, το σύντροφό της, τον τοκετό και το θηλασμό. Αξίζει να έχει κάνει ένα πλάνο τοκετού και να δει αν αυτό το σύστημα την υποστηρίζει. Έτσι,  θα μπορέσει να βρει την κατάλληλη δημόσια δομή.

2.     Μία γυναίκα μπορεί να γεννήσει σε ιδιωτικό μαιευτήριο με ιδιώτη γιατρό  υποχρεωτικά και κατ’ επιλογή και με μαία. Τα ιδιωτικά μαιευτήρια στη χωρά μας, δεν επιτρέπουν η επίτοκος να συνοδεύεται μόνο από μαία, που αυτό σημαίνει ότι υποχρεωτικά θα πρέπει να έχει ιατρό. Και τα ιδιωτικά νοσοκομεία διαφέρουν τόσο ως προς τις παροχές τους όσο και ως προς την πολιτική τους. Καλό θα ήταν, προτού επιλεγεί η ιδιωτική δομή όπου θα πραγματοποιηθεί ο τοκετός, να έχει γίνει επίσκεψη στο μαιευτήριο και να έχει συζητηθεί με την ομάδα τι μπορεί να θέλει μια γυναίκα και τι της προσφέρεται.

3.     Μια μητέρα μπορεί να επιλέξει να γεννήσει στο σπίτι της με την οικογένειά της και με την παρουσία μαιών. Στην προκειμένη περίπτωση, η μητέρα καθορίζει απόλυτα το πλαίσιο συνεργασίας και υποστηρίζεται για τις όποιες επιλογές της.

 

 


Share This